Vanaf 31 maart 2007 maken Marc Sedeyn, Pier (Jean-Pierre) Verfaillie en Luc De Corte vanuit Gent België een pelgrimstocht naar Santiago De Compostela.

09 mei 2007

Van Dienville naar Tannay (22-4 tot 29-4-07)

22-4-07 naar Dienville. Afgelegd 20 km totaal 518 km

7u. Opstaan en vlug rugzak herschikken. Zonder tent, overbodige kledij, lampje, kookmateriaal, eten dat we al 3 weken meesleuren weegt de rugzak toch gevoelig minder. Zelfs de rugzak van M wordt door de jury draagbaar bevonden. Ernie brengt ons terug naar Villeret bij Lentilles. Daar korten we een heel stuk GR in door de baan te volgen. We kunnen de vooropgestelde afstanden via GR niet volhouden en verkiezen om waar mogelijk de weg in te korten. Het stapt makkelijk met de lichtere rugzak. Er wordt weinig gezegd onderweg. M en L denken aan hun ega’s die hen kwamen bezoeken. Ons einddoel voor vandaag was Unien Ville maar we stoppen in Dienville, 3 km ervoor aan een mooie camping met chambres d’hôte. De zwaar astmatische uitbater geeft ons een kamer met 1 tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed. Dat zullen we wel oplossen. Omdat we “Santiagogangers” zijn krijgen we gratis een frisdrank. Bij het verdelen van de bedden, waarbij blijkt dat de liefde voor elkaar nog niet zo ver reikt dat we een bed willen delen, verkiest de makkelijkste slaper onder ons (M, of wat dacht je?) om matje en slaapzak te gebruiken. P krijgt het 2-persoonsbed en L het 1-persoonsbed. Vandaag waren er verkiezingen in Frankrijk. We hebben er niks van gemerkt. Geen volk op straat. We eten in een restaurantje en sluiten de avond af met een “marc de Bourgogne”. M ronkt zich de nacht door, op zijn matje, in zijn slaapzak.


23-4-7 naar Bar-Sur-Seine. Afgelegd 31 km totaal 549 km

Gisteravond, bij het bekijken van het volgend traject hebben we besloten om vandaag ons verstand op nul te zetten en de D443 over 31 km naar Bar-Sur-Seine te volgen. Dit vooral om de volgende dag een aannemelijk GR traject te hebben. We kunnen maar na 8u vertrekken want de uitbater wil ons vers gebakken brood aanbieden. De astmalijder brengt ons zuchtend en piepend een frisdrank, brood, boterkoek, boter en toespijs. In de keuken kunnen we verse koffie zetten. De uitbater wenst ons nog “ Bon courage et bonne route”, en gaat dan kriepend en piepend de trap af om buiten een sigaretje te roken!
Het stapt vlot! Niet te warm, zonnig, enfin weer een “bestelweertje”. En wat vooral meevalt is dat het helemaal niet druk is langs de weg. In Vendeuvre nemen we een korte pauze. M heeft weer last van zijn knieën. We vinden een bescheiden hotelletje en na opfrissing brengen we een bezoek aan het centrum van Bar. De kerk is er triestig aan toe. Afgebladderd pleisterwerk, gescheurde schilderijen, alles onder een dikke laag stof. Aan de zoldering hangen netten om de brokstukken op te vangen. En toch, het is er stil en de lichtinval schept een speciale rustgevende sfeer. Er hangt ook een namenlijst met gesneuvelden uit Bar tijdens “ la grande guerre 14-18”. Elk dorp, elk gehucht heeft zo een monument. We vonden er al met echte bajonetten en helmen die je zo maar kan meenemen?.. Hoelang zouden die bij ons blijven liggen?




24-4-7 naar Bragelogne. Afgelegd 22 km totaal 571 km

Deze morgen nog gauw de handdoek weggemoffeld die we gebruikt hebben om gemorste wijn op te kuisen. Dat wordt een kookwasje! Mooie wandeling langs de bosrand naar Polinot. We lopen langs de oevers van de Seine, hier 15 m breed. Mooie foto’s van reflecterend water. We ontmoetten gisteravond Johan. Nederlander uit Utrecht, 26 jaar, doctor in geschiedenis én kok! Was het hele horecagedoe grondig beu en besloot om op 21 maart, eerste lentedag te vertrekken naar Santiago. Ziet wel wat hij doet als hij terug is. We dachten naar Bragelogne te lopen maar het kan ook verder? M heeft echter meer en meer last van de knieën. We moeten voor de kortste etappe kiezen. We drinken iets in de dorpsbar en een jonge man die duidelijk erg ziek is bedient ons. Hij schudt en beeft en heeft zijn motoriek nauwelijks onder controle. Zo jong en zo ziek.
Vandaag klommen we uit de vallei van de Seine en dat laat zich voelen. We verblijven bij madame Collin in een prachtige ruime gîte. Johan komt ons vervoegen en ’s avonds kopen we een fles champagne, rechtstreeks van het huis Collin voor 9 EUR. En dus nog maar één.. Johan geniet mee. De champagne doet M slapen als een roos en snurken als een varken. P verhuist met deken naar de zetel in de living. Voor al dat moois betalen we de volgende dag slechts 10 EUR per persoon. Een prachtige tussenstop. In het gastenboek lezen we dat sommige pelgrims hier een week verblijven. Daar kunnen we inkomen.




25-4-7 naar Tonnerre. Afgelegd 33 km totaal 604 km

Het is zonnig en warm en dus smeren we ons goed in. We gaan via de D952. Eerst via Channes. Mooie overdekte wasplaats uit 1899, tussen Channes en Arthonnay. Er is geen verkeer en dus leuk wandelen van dorp naar dorp. De laatste km zijn saai, we zetten er flink de pas in. Via de Mairie krijgen we logement. Pover ivgl met madame Collin! Bovendien vraagt de gemeente een bijdrage van 10 EUR per persoon. Ze nemen een fotokopie van onze identiteitskaart. Waarom? We zitten in een kot, zonder enige luxe. M is zwijgzaam en triest. Zegt dat hij niet meer verder kan en constant pijn heeft in de knieën. P en L raden hem aan zich niet langer te kwellen en in Vézelay te stoppen, om eventueel opnieuw in te pikken in St Jean-Pied-de-Port. De volgende etappes doen we in drie dagen via een kortere weg naar Vezelay. M moét daar zeker aankomen. We beleven emotionele momenten. Het is niet leuk dat iemand van ons noodgedwongen moet afhaken...




26-4-7 naar Nitry. Afgelegd 26 km totaal 630 km




We klimmen via de D944 weg uit Tonnerre, een kuitenbijtertje met 170 m hoogteverschil. We dwarsen de zeer drukke TGV lijn met om de 5 minuten een passerende trein. Het aanzwellend geluid doet denken aan een vliegtuig. In Ste Vertu verlaten we de D944. Via Aigremont en een landweg bereiken we Nitry. We drinken een glas in een auberge waar we bediend worden door jonge diensters in een afschuwelijk ouderwets 19de eeuws uniform. Weer zien we Johan, de Nederlander en wij, gulle Belgen trakteren. We schrikken van de eindrekening. 70 EUR!!. 1 glas kost hier bijna 6 EUR! In Tonnerre zei men ons dat de gemeente Nitry gratis opvang heeft voor pelgrims. Dus wij naar de Mairie waar we doorverwezen worden naar de vrouwelijke burgemeester. Madame le Mairie toont ons het logement. Een soort bezemhok, 2 m x 2,5m, volgestouwd met tafels, frigo’s en bewoond door tientallen spinnen. La Madame vertelt er laconiek bij dat veel pelgrims deze locatie weigeren. Omdat we vrezen dat we geen andere slaapplaats zullen vinden aanvaarden we. We hebben net voldoende plek om ons matjes op de vuile betonnen vloer te leggen, op voorwaarde dat de deur blijft openstaan en L met zijn voeten net niet buiten ligt. Nu hopen dat het niet regent, want vandaag voelden we voor het eerst enkele druppels en hoorden gerommel in de verte. M, le ronfleur heeft er weer helemaal geen last van.




27-4-7 naar Vézelay. Afgelegd 34 km totaal 664 km

Aanvankelijk wilden we deze afstand in 2 etappes doen maar het draait anders uit. Nog relatief goed geslapen in ons bezemhok. ’s Morgens om beurt naar het frans toilet. Dit bezoek vereist enige voorzorgsmaatregelen: 1 : laat je portefeuille niet in de achterzak zitten, want die kan er in gebukte houding zo uitfloepen en voor eeuwig verdwijnen in het donker gat. 2: leg toiletpapier klaar want gehurkt krijg je dat moeilijk uit je zakken. 3: let op bij het doorspoelen dat je tijdig weg bent, anders?... Eén voordeel: een mooie stretchoefening voor de beenspieren. We lopen vlotjes naar St Horé en krijgen daar warempel ons eerste buitje in de nek. Voor het eerst gebruiken we onze regencape. Het duurt gelukkig maar 5 minuten. In de bar vertelt men ons dat er in het dorp geen gîtes meer zijn. Geen nood, volgens onze gids is er in Lac Sauvin, 4 km verderop een gîte met 68 slaapplaatsen! Als we daar aankomen horen we joelende kinderen. De gîte is volzet door enkele klassen van een school. De directie is afwezig. We willen niet het risico lopen enkele uren te wachten om dan toch een njet te krijgen. Het is nog vroeg in de middag en zullen dus verder gaan naar Asquins. Een heel mooi bospad brengt ons enkele km verderop naar een jagershut. De deur is open. We overleggen even om hier te blijven. We hebben echter niet voldoende water bij en besluiten toch verder te gaan. M krijgt het behoorlijk lastig, omdat we soms steil moeten afdalen in het bos. Elke stap is een pijniging voor de knieën van M. Hotel du centre in Asquins est complet, zo zegt de waard, maar er is ook een grote gîte even verderop. De gîte is gesloten en dus moeten we noodgedwongen naar Vézelay. We zien de kathedraal hoog boven ons liggen op amper 2,5 km. M zit er compleet door en verkiest om via de weg naar boven te gaan. Het wordt een echte calvariebergtocht. Het eerste hotel dat we tegenkomen stappen we binnen: Le Relais du Morvan. We hebben het gehaald. De 2 korte etappes zijn uitgegroeid tot een trip van 34 km. Na een douche en wat rust voelt M zich al veel beter. Na wat eten voelen we ons weer goed, zo samen. M beseft dat het zo niet verder kan. Misschien kan hij na grondige controle en verzorging weer inpikken in St Jean-Pied-de-Port...


28-4-7 Rustdag Vézelay. Afgelegd 6 km totaal 670 km

Alleen het laatste stukje GR naar Asquins doen we omdat het een zeer mooi stukje is en we het gisteren niet deden door langs de baan te gaan. Later kletsen we met ons bezoek honderduit over de voorbije weken.


29-4-7 naar Tannay. Afgelegd 24 km totaal 694 km

Vandaag profiteren we van ons bezoek om een etappe zonder bagage te stappen. Nu moeten we M achterlaten. Het wordt een zeer triest afscheid aan de kathedraal. Het is spijtig dat we noodgedwongen met 2 verder moeten en pinken een traan weg. We zullen elkaar heel erg missen. Zoon J komt M halen rond 14u. L en P en Lulu (vrouw P) stappen naar Metz-le-Comte via GR. Een heel mooi stukje GR met nog heel lang zicht op Vézelay. Omdat het zo warm is zitten we al gauw door onze beperkte drinkvoorraad (dagrugzak). Gelukkig krijgen we van een vriendelijke dame een grote fles water. We zijn al vroeg in Metz-le-Comte en steken door naar Tannay via het kleine dorpje Champagne. Schoonbroer Luc komt ons daar ophalen. We rijden eerst naar Varzy om ons logement voor de volgende dag te bespreken. Hotel de la Poste ziet er heel bescheiden uit... Onderweg in de auto begint het te regenen en in Vézelay krijgen we de eerste grote plensbui. Om 20u30 is er in de basiliek een gratis concert door een koor uit Biarritz. Heel sfeervol en pakkend. Wonder dat je met enkel stemmen zo een prachtige muziek kan maken. P en L denken aan M. Die had dit ook moeten kunnen meemaken. L slaapt deze nacht bij de broeders. (Bethanie Fraternité Monastique de Jeruzalem). Heel comfortabel, grote kamer voor zichzelf... Er zijn nog weinig andere pelgrims. Enkel een man uit Doornik die de kortste weg neemt en dus geen GR volgt. Die nacht zijn er nog stevige plensbuien.