Vanaf 31 maart 2007 maken Marc Sedeyn, Pier (Jean-Pierre) Verfaillie en Luc De Corte vanuit Gent België een pelgrimstocht naar Santiago De Compostela.

16 april 2007

Verslag van Oignies tot Reims (10/4 - 15/4/07)

10 april Oignies-en-Thièrache - Bourg-Fidèle 30 km


Broer brengt P op 2 uur van Gent terug naar Bourg-Fidèle. M en L staan al ongeduldig te trappelen en willen het liefst zo gauw mogelijk weer vertrekken. Michel zet ons terug af bij Oignies en vandaag kunnen we zonder de zware rugzak stappen. De grensstreek is heel bosrijk. Onderweg zien we een mooie wegwijzer naar Compostela. Vat moed stappers ! Slechts 2491 km scheiden jullie nog van het doel...
Het is leuk stappen zonder rugzak en het lijkt wel of we zweven. We zijn dan ook al vroeg terug op de camping, deze keer een viersterren-camping met alles drop en dran... en ja, geen kou die nacht want de slaapzak is gewisseld...

11 april Bourg-Fidèle - Signy-l'Abbey 30 km

Vandaag een zomerse dag. Al vanaf 7u voelen we dat de zon warmte zal geven. We schieten heel goed op, de moed zit erin, maar na een half uur lopen ruiken we onraad. We zijn duidelijk op de verkeerde baan. We willen toch niet naar Helsinki ? Pas rond 8u vinden we het juiste spoor en komen eindelijk weg uit Bourg-Fidèle. Zo fidèle willen we Bourg nu ook weer niet blijven. Onderweg kunnen we gelukkig heel wat stukken inkorten en we bereiken verder zonder problemen Signy, dat eigenlijk al 10 km voorbij ons geplande eindpunt ligt. Vandaag zagen we voor het eerst de uitgestrekte vergezichten die we in België bijna niet meer kennen. We verblijven op de camping Multicipal, goed en bijzonder goedkoop, temeer omdat we niemand hebben gezien om te betalen. Morgen kunnen we weer hier en daar wat inkorten. Dat is wel nodig want M krijgt het wel lastig met zijn knieën.

12 april naar Château Porcien 29 km

We zijn nu in Château Porcien. Het was een machtig mooie tocht maar wel heel lastig. Deels door het warme weer maar ook door de rugzak. M 25 kg, P 21 kg en Luc 22 kg. Inderdaad, het lijstje op de log klopt langs geen kanten meer. Theorie en praktijk verschillen hier duidelijk. We verblijven in het sportzaaltje van de school. Château-Porcien heeft deze voorziening voor pelgrims. Op de Mairie mogen we de sleutel afhalen en krijgen we onze stempel. We kunnen slapen op de tatamis van de judoclub. We hebben compagnie ! Frans uit Tilburg, 60 jaar, dezelfde dag vertrokken als wij komt ons gezelschap houden. We staan wel verbaasd van zijn rugzakje. Geen 8 kg ! Geen tent, geen slaapzak, geen matje, geen kookgerief. Hij kijkt meewarig naar onze bagage. En wij denken onderussen aan de gulden middenweg ! Wij hebben duidelijk te veel mee, maar hij heeft duidelijk te weinig mee. Hij loopt op Tevasandalen ! Hij mag van geluk spreken dat het nog niet regende. Zijn leidraad is enkele kaarten van de Michelingids van Frankrijk. Hij volgt geen GR. Uitsluitend baan...Saai toch? Maar kunnen wij ook niets van hem leren ?

's Avonds gaan we samen iets eten in het enige bar-restaurantje van het dorp en dus ook het beste. Een speciale pelgrimsmaaltijd : voorgerecht, hoofdgerecht, kazen en dessert voor de prijs van 10 euro.

Ons verblijf is wel bijzonder. Het is eens iets anders dan een camping.

13 april naar Brienne-sur-Aisne 23 km

Frans was aanvankelijk van plan om met ons mee te stappen maar vertrok toch een uurtje voor ons. We zien elkaar nog wel. Vandaag een gemakkelijk parcours langs het Canal des Ardennes. We vorderen goed en de weg is gemakkelijk. Na twee km voelt P plots dat hij zijn medaillon met Sint-Jacobsschelp niet meer heeft. Waarschijnlijk laten liggen in de slaapzaal. M en L stellen voor om bij de rugzak te wachten en P loopt terug om de schelp te halen. Het is een verzilverde schelp die hij ooit kreeg van schoonvader die zelf naar Santiago heeft gestapt in 1988. Gelukkig is de gemeentesecretaris bereid om de sleutel nog eens te geven en wordt het belangrijke kleinood gauw teruggevonden. Dit kan je niet voorhebben als je kampeert. Bij het wegsteken van het materiaal is het nagenoeg onmogelijk om iets te vergeten. P besluit om de ketting nooit meer uit te doen. Ook niet bij slapen of bij douchen. Dit zal niet meer gebeuren. De rest van de tocht verloopt goed. Toch blijft het rugzakje van Frans in ons hoofd spelen. Zouden we er niet beter aan doen om onze tent weer naar huis te sturen? En ons kookmateriaal? En de kledij die we na veertien dagen nog niet hebben gebruikt ? We besluiten dat dit misschien toch wel het beste is. Temeer omdat we nu in een gezellige gîte verblijven met alle comfort. En zo zijn er overal in Frankrijk...

14 april naar Reims 27 km

Na een verzorgd ontbijt en het opbergen van onze netjes gewassen kleren vertrekken we. Vandaag volgen we voor een groot stuk de Aisne en de Marne tot helemaal in Reims. Het is echt warm. Behulpzame mensen wijzen ons de weg naar het Centre International de Séjour, een groot verzorgd complex, speciaal afgestemd op trekkers en pelgrims. Alle voorzieningen aan een zeer democratische prijs en in de onmiddellijke nabijheid van het stadscentrum. Er wordt gebeld naar ons volgende bezoek en afgesproken dat we veel materiaal zullen meegeven. Een bezoek aan de stad brengt ons in de sfeer van de Gentse Feesten. We blijven lang zitten op een terrasje en brengen ons lichaamsvocht weer op peil. Om middernacht is het nog 21°. We slapen overheerlijk in een zeer goed bed op een heel goede matras. Morgen rustdag, tijd om dit verslag door te mailen.

15 april Rustdag Reims

Stadsbezoek: de kathedraal is onnoemelijk indrukwekkend. Prachtig en groots ! We horen er schitterende koren zingen en ontvangen als pelgrim een mooie stempel in onze Credencial.